Free cookie consent management tool by TermsFeed

Сънят на новороденото – всичко, което трябва да знаем

Раждането е минало, изписали са ви от болницата и вече сте у дома с вашето бебе. В началото, всяко новородено спи почти през целия ден и през нощта, буди се само за хранене – няколко пъти на денонощието. За родителите е трудно да определят колко трябва да бъде продължителността на бебешкия сън и колко често е добре да бъде будно бебчето. Поначало режимът му все още не е съставен и понякога то се обърква, разменяйки деня и нощта.

Средно бебето ще спи 7 – 8 часа през деня и 9 часа през нощта. Повечето бебета до 3-месечна възраст не спят без прекъсване през нощта. Причината, е че коремчетата им са малки и се будят на всеки няколко часа, за да бъдат нахранени.

Не е необходимо да будите бебето, за да яде, освен ако това не е препоръчано от педиатъра, поради някаква причина. Все пак, добър съвет е и да не оставяте новороденото да спи непрекъснато (повече от 5 часа). Наблюдавайте внимателно съня на бебето.

Ако то спи продължително и се буди внезапно, може да има някакво здравословно неразположение. Никога не хранете бебето, докато е легнало – това е погрешна практика, която може да доведе до задавяне.

  • Кои са основните фази на бебешкия сън?

Бебетата, както и възрастните, имат различни фази на съня си. По време на тях бебето може да мърда или да лежи неподвижно. Тези фази се формират още по време на бременността. Ето и кои са те:

REM (rapid eye movement) – през тази фаза бебето сънува и очите му се движат по клепачите. Въпреки че средно сънят е около 16 часа на денонощие, REM отнема около половината от това време. При възрастните хора сънят и REM са много по-кратки.
Non- REM – при бебетата има 4 етапа:
1.    Задремване, когато клепачите се затварят;
2.    Лек сън, когато бебето се движи и може да се стряска и издава звуци;
3.    Дълбок сън, когато бебето не се движи;
4.    Много дълбок сън, когато бебето не се движи.
Сънят на бебето се редува по следния начин: етап 1 – етап 2 – етап 3 – етап 4 – етап 3 – етап 2 – REM. Този цикъл може да се повтори няколко пъти по време на съня. Бебето може да се събуди при прехода етап 3 – етап 2 и после трудно може да заспи (особено през първите месеци).

  • Етапи на събуждането

Събуждането при бебето също може да се раздели на два етапа.
•    Първи етап – бебето е неподвижно и тихо, възприема звуци и гледки;
•  
 Втори етап – бебето се активизира и започва да мърда, понякога започва да мрънка, да плаче и да се движи по-динамично, тогава е необходимо да му обърнете внимание, за да го успокоите. Добре е да бъде нахранено преди да достигне края на този етап – плача. Обикновено, при новородените плачът е сигнал, че бебето вече е гладно.

  • Как да помогнете на вашето новородено бебе да заспи?

Първоначално бебетата нямат режим за сън и будене. Можете да помогнете на вашето мъниче, като следите за сигнали, които показват, че бебето заспива. Такива могат да бъдат:
•    Търкане на очичките;
•    Прозяване;
•  
 Изнервяне.

Не всички бебета могат да заспят без чужда помощ. Много родители предпочитат да люлеят бебето на ръце или да го нахранят, за да заспи. Важно е да не оставяте новороденото да заспи в ръцете ви, защото това може да се превърне в негов навик. Освен това, когато го оставите заспало в леглото и поради някаква причина то се събуди, няма да може да заспи отново, без да се наложи пак да го вземете, за да го приспите в ръцете си.

  • Кои са най-подходящите пози за сън на вашето бебче?

Според експерти най-правилната позиция за сън е по гръб.

Няколко съвета относно подготвянето на бебето за сън:
•    Добре е бебето да спи на твърда основа, матрак;
•    Махнете от леглото възглавнички, играчки и всякакви други предмети, които не са му необходими за съня;
•    Главата на бебето трябва да е открита;
•    Не слагайте бебето да спи на диван, възглавница или други меки повърхности;
•    За предпочитане е да не слагате бебето да спи заедно с вас, поради риск да го натиснете или да падне от леглото;
•    Дръжте леглото му близо до вашето, за да можете по-бързо да го нахраните, ако се събуди;
 Бебето трябва да е леко облечено, за да се избегне прегряването му;
•    Добре е, когато бебето е будно, да се слага да стои и по корем, за да се развиват по-равномерно мускулите му, както и тилът му да не стане плосък.

 

Текст: Milenita May

Източник:https://9meseca.bg/bebe/syniat-na-novorodenoto-vsichko-koeto-triabva-da-znaem